Quinoasallad med sparris
1 knippe sparris, ca 10 st
1,5 till 2 dl quinoa (okokt)
2 vitlöksklyftor
2 stänglar salladslök
färsk (fryst) basilika och persilja
citron
getost eller parmesanost
ev rostade hasselnötter
Dressing:
1 msk honung
1 msk rödvinsvinäger
1 msk olivolja
en skvätt balsamvinäger
salt och peppar
ev chiliflakes
Koka quinoan. Strimla citronskalet från en halv citron och spara. Hetta upp en stekpanna, lägg i sparrisen och krossade vitlöksklyftor. Häll på ½ dl vatten och täck med lock. Låt vara ca 5 min tills sparrisen är lite mjuk. Ta bort locket, låt sparrisen få en grillyta. Pressa över en halv citron.
Skär sparrisen i mindre bitar och blanda ner den och dressingen i quinoan. Blanda ner citronskalet, basilika, persilja och ev rostade hasselnötter. Strö över getosten / parmesanosten och ev lite flingsalt.
För en mer mättande rätt, servera med något proteinrikt t ex stekt kycklingfilé.
Lycka till!
Ouinoa salad with grilled asparagus
a bunch of asparagus, ca 10 pieces
1½ - 2 dl quinoa
2 cloves of garlic
olive oil
2 pieces of scallion
fresh or frosen basil and parsley
½ a lemon
goat cheese or parmesan cheese
1 dl roasted hazel nuts (optional)
Dressing:
1 table spoon of honey
1 table spoon of red wine vinegar
1 table spoon of olive oil
½ table spoon balsamic vinegar
fresh ground black pepper
½ tea spoon chili flakes (optional)
Cook the quinoa ackording to the package (often the double amount of water, some salt and boil for 12 - 15 minutes). Grate the lemon and save the lemon zest. Heat up a frying pan, add some olive oil, the crushed garlic cloves, ½ dl water and the asparagus. Cover with a lid and let it cook for about 5 minutes until the asparagus is soft. Remove the lid, let the asparagus get some colour. Squeeze over half a lemon.
Cut the asparagus into smaller pieces and mix them with the quinoa and the dressing. Add the lemon zest, basil and parsley and the roasted hazel nuts. Sprinkle some cheese on top and a little bit of flaked salt.
Enjoy!
Originally I found this recipe
here but I have changed it a bit to suit me better.